Peter Bakker

Of hij nu bijdraagt aan de aanleg van een treinspoor of zijn expertise inzet om ervoor te zorgen dat we droge voeten hebben én houden: Peter legt bij ieder project eenzelfde bevlogenheid aan de dag. Als oprichter en mede-eigenaar van Delta Pi combineert hij consultancy opdrachten met zijn taken als directielid. En hoewel hij die directiefunctie met plezier uitoefent, is Peter toch het liefst met zijn vak bezig. Het mogen bijdragen aan projecten in de openbare ruimte, waardoor ‘iets’ ontstaat, maakt dat hij iedere dag vol energie zijn bed uitstapt.

Peter is afgestudeerd natuurkundige. Bij de start van deze studie wist hij niet in welk vakgebied hij terecht zou komen. En juist dat niet weten, trok hem aan. Bij KEMA specialiseerde Peter zich in veiligheidsstudies van kerncentrales; een functie waarin veiligheid topprioriteit is en waar risico’s en bedreigingen voortdurend worden geanalyseerd. Met dezelfde bevlogenheid specialiseerde hij zich in onderhoudsoptimalisaties. Peter ontwikkelde zich daarmee tot een deskundig risicomanager met een breed werkveld. Zijn kennis zet hij sinds 2001 in voor tal van projecten en uiteenlopende opdrachtgevers. Zo was Peter als risicomanager in de periode 2001 – 2009 betrokken bij het analyseren en beheersen van de risico’s bij de aanleg van de infrastructuur voor de Hogesnelheidslijn Amsterdam – Antwerpen. Ook was hij vanaf 2013 als vertegenwoordiger van de assetmanager betrokken bij de bouw van het Reevediep bij Kampen en het Reevesluiscomplex in het Drontermeer. Vanaf 2022 is hij binnen de spoorsector bezig met de transitie van de analoge treinbeveiliging naar de digitale beveiliging middels ERTMS. Het prestatie-gestuurd verbeteren van het bouwen en onderhouden van infrastructurele werken is daarbij een kernbegrip. Of het nu de Maeslantkering of de Coenbrug betreft, Peter is altijd in staat om het verbeterpotentieel te onderkennen.

Wat Peter ook fascineert zijn de sterren, planeten en het heelal; hij blijft een natuurkundige. Zo af en toe gunt hij zichzelf dan ook de tijd om in het holst van de nacht door zijn telescoop naar de miljarden sterren in het heelal te kijken. De grootsheid en oneindigheid van het heelal maken niet alleen de natuurkundige in Peter los, maar ook een ware filosoof. En na zo’n avond sterren kijken? Dan staat alles weer wat meer in perspectief.

Filosoferen met Peter over risicobeheersing, assetmanagement óf over het heelal? Je bereikt hem via p.bakker@delta-pi.nl.

Bekijk mijn LinkedIn profiel